Koronavirüs Neden Nasıl Öldürüyor

Koronavirüs Neden Nasıl Öldürüyor

 Koronavirüs

Aralık ayında Çin Halk Cumhuriyetinin Wuhan şehrinde ortaya çıkan nedeni belli olmayan akciğer hastalığına neden olan bir vaka ile tanındı. Hastayı tedavi eden doktorun ve sağlık çalışanlarının da aynı hastalığa yakalanması sonucu buna neden olan etkenin solunum yolları ile bulaştığı sonucuna varıldı. Yapılan çalışmalar sonucu Akciğer hastalığına neden olan etkenin koronavirüs ailesinden daha önce tanımlanmamış bir türü olduğu tespit edildi. Salgının ciddiye alınmaması sonucu tüm kıtalara yayılıp pandemi adını aldı.Koronavirüs aslında soğuk algınlığının ikinci en sık nedenidir. Fakat bilinen koronavirüsler covid-19 gibi ağır seyretmez. Korona virüs ile ilgili çok sayıda çalışma yapıldı. Korona denmesinin nedeni taç gibi yapılarının bulunmasıdır.

Korona Virüs Hücreye Nasıl Bağlanır

korona virüs akciğer hücrelerine anjiotensin reseptörleri ile bağlanır
Korona virüs
Korona virüsün 2 ile 14 günlük inkübasyon süresi vardır. Bu kesin değildir 20 güne kadar inkübasyon süresinin de olduğu gözlenmiştir. Korona virüs akciğerde tip 2 alveolar hücre dediğimiz hücrelere yüksek ilgi ile anjiotensin 2 aracılığıyla bağlanır. Sivri uç denen dış tarafında bulunan yapılarla daha fazla reseptöre bağlanıp hücre zarını kendisine örtü yapar ve hücre içine girer. Daha sonra hücre zarına tutunup hücre içine girdikten sonra kendisine ait bir protein ile bağlandığı reseptörleri yıkıma uğratıp ortamı temizler. Hücre içinde kendi genetik kopyasını ve ona ait zarf yapısını hücreye sentezletir. Hücre içinde biriken virüs hücreye baskı yaparak hücreyi patlatır. Korona virüsün 10'un katları şeklinde çoğaldığı düşünülmektedir. Hücreler parçalanınca savunma sistemimiz devreye girer ve virüse dur demek için ortama gelirler. Virüsü tanıma aşaması ve ona karşı antikor oluşturma aşaması 5-10 gün sürebildiği için virüs hücreleri parçalamaya devam eder. Akciğerdeki hücreler azalınca kan yeteri kadar oksijenlenemez. Bunun sonucunda kanımızdaki karbondioksit miktarı artar ve hızlı solunum başlar. Hastaya bu evrede oksijen desteği sağlanmalıdır. Daha ileri evrede hasta nefes alamaz ve mekanik ventilatör ile hava desteği sağlanmalıdır. Korona virüsün sadece akciğere verdiği zararı ele aldık. Sadece bu kadar değil elbette diğer organlara da ciddi zararlar veriyor. Şuan için kalbe verdiği zarar bilinmektedir. Diğer organlara verdiği zararlar ciddi anlamda önemli değildir, ancak ileriki günlerde bunlar hakkında bilgi edineceğiz.

Korona Virüs ARB İlaçları

Koronavirüs hücreye anjiotensin reseptörü aracılığıyla bağlanır. Bu reseptörleri antagonize edecek ilaçlara sahibiz. Peki bu ilaçlar hastayı iyileştirmeye etkisi nedir.
Hipertansiyon sahibi hastalarda kullanılan bu ilaçlar kullanıldığında ters etki yaparak reseptör ekspresyonunu gen düzeyinde arttırır. Faydasının yanında zararı daha fazladır. Bu yüzden kullanımı önerilmemektedir.
Korona için en iyi ilaç favipiravir denen spesifik RNA polimeraz inhibitörüdür. Hastanın solunum sıkıntısı yaşamadan önce kullanılması gerekir. Olumlu yanıt verip hasta iyileşir. Ölen hasta sayısının fazla olması bu virüsün bilinmeyen özelliklerinin olduğunu gösteriyor. İlaçlar üzerinde çalışılıyor. İlerleyen zamanlarda etkili olabilecek ilaçlar hakkında tartışırız.

Sorularınızı ve dileklerinizi yorumdan bildirebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim...

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. korona virüsünün ilacı veya aşısı bulunmadan gecici tedavilerle uğraşıyoruz ne yazık ki. Kan plazması tedavisi öngörülebilir düzeyde fayda sağlıyor şükürki. En kısa zamanda bu virüsü atlatırız umarım.

    YanıtlaSil
  2. TRT'nin cerrahpaşa hastanesinde hazırladığı belgeseli izlemiştim koronavirüs ile ilgili. Oradaki nefes almakta muazzam güçlük çeken birey görünce içimden dedim ki ; dışarı çıkıp hasta olmaktansa 2 ay evde kalırım.

    YanıtlaSil