ABD'de Doktorluk-USMLE

ABD'de Doktorluk-USMLE

USMLE NEDİR?


USMLE sınavı, yani "United States Medical Licensing Examination", ABD'de hekimlik yapmak isteyen herkesin girmesi gereken 3 aşamalı bir sınavdır.


United States Medical Licensing Examination" ABD'de doktorluk yapabilmek için gerekli eyalet lisanslarına başvuru için gerekli bir sınavlar dizisinin genel adıdır. USMLE Step 1, USMLE Step 2 CK (Klinik bilgi) ve USMLE Step 2 CS (Klinik beceri ) sınavlarını geçerek ABD'de uzmanlık yoluna girilebilir.

USMLE Step 3 sınavı ise uzmanlık yoluna girmek için değil,"tam" lisans başvurusu yapmak için gereklidir. Tam lisans alan hekimler, bazı eyaletlerde H-1 vizesine başvurabilirler.


H-1 vizesinin J-1 vizesine göre çeşitli avantajları vardır.J-1 vizesinde asistanlığınız bittikten sonra Türkiye'ye dönüp 2 yıl civarı kalmanız veya 2 yıl boyunca ABD'nin tercih edilmeyen bölgelerinde tabiri caiz ise mecburi hizmet yapmanız gerekir.H-1 vizesinde ise böyle bir zorunluluk yoktur.

İlk 2 sınav Ankara'da, üçüncü sınav ise Amerika'da dır. İlk iki sınava tıp öğrencisiyken de girilebilir. Üçüncü sınav olan Step 2-CS önceden istenilen TOEFL 'ın yerini almıştır ve aynı zamanda klinik yeteneklerinizi ölçmektedir.


   USMLE Step 1 Sınavı, temel tıp bilimlerinin test edildiği, içeriği Amerika Birleşik Devleri sınırları içinde bulunan tıp fakülteleri öğretim üyeleri tarafından sağlanan sorulardan oluşan bir sınavdır. USMLE 1. basamak sınavı, tüm USMLE sınavlarının ilkidir ve ECFMG sertifikasının gerekliliklerinden biridir ve içeriğinden NBME kuruluşu sorumludur.

  USMLE Step 2 sınavı, tüm USMLE sınavlarından ikincisidir ve kendi içinde de iki kısma (CS-CK) ayrılmaktadır.

  "USMLE Step 2 CK (Clinical Knowledge)" sınavı, klinik bilimlerin test edildiği, içeriği Amerika Birleşik Devletleri sınırları içindeki tıp fakülteleri öğretim üyeleri tarafından hazırlanan bir sınavdır.

  Step 2 sınavının ilk kısmı klinik bilgileri sınayan sadece teorik bir sınav iken, Step 2 CS (Clinical Skills), klinik bilgilerin pratik uygulanmasını (hasta muayenesi gibi) sınayan teorik ve pratik bilgileri beraber sınayan bir sınavdır. Step 2 CK, teorik sınavı, en genel açıdan, hastalıkların mekanizmalarını, etyoloji, patofizyoloji ve tedavi modalitelerini içermektedir.
Bu sınav Amerika Birleşik Devletleri'nde Los Angeles (CA), Chicago (IL), Philadelphia (PA), Atlanta (GA) ve Houston (TX) olmak üzere belirlenmiş 5 ayrı merkezde uygulanır.

Daha detaylı inceler isek;

USMLE Step 1 Nedir?

Türkiye'de sadece Ankara'da yapılmaktadır. Bilgisayar başında 8 saat sürmektedir. Çoktan seçmeli 350 sorudan oluşmaktadır. (50 soruluk 7 blok halinde) Her blok için 60 dakikalık süre verilmektedir.
    Step 1in amacı Temel Sağlık, Hastalık ve Tedavi mekanizmaları ile ilgili temel Biyomedikal kavramları anlama ve uygulama düzeyini değerlendirmedir. Step 1, Anatomi, Davranış Bilimleri, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Patoloji, Farmakoloji ve Psikoloji dalları ile beslenme, Genetik vb. konuları içeren sorulardan oluşmaktadır. Test soruları genellikle grafik ve tabloları yorumlama, patolojik ve normal örnekleri tanımlama ve temel klinik tıp bilgisinin uygulanması konuludur.

USMLE Step 2 CK (Clinical Knowlage) Nedir?

Türkiye'de sadece Ankara'da yapılmaktadır. Bilgisayar başında 9 saat sürmektedir. Çoktan seçmeli 370 sorudan oluşmaktadır. (8 blok halinde) Her blok için 60 dakikalık süre verilir.
   Hasta tedavisi için gerekli olan koruyucu ve önleyici tıp ile klinik tıp bilgisini anlama ve uygulama seviyesini değerlendirmeyi amaçlar. Step 2 soruları, iç hastalıkları, doğum ve kadın hastalıkları, çocuk hastalıkları, koruyucu tıp, psikiyatri, cerrahi ve diğer yatılı tedavi yolları hakkındadır. Test soruları genellikle klinik vaka örneklerinden oluşur. Verilen örneklerde teşhis, hastalık mekanizmasının tanımlanması, tedavi ile ilgili bilgiyi ölçme amaçlı sorular sorulur.

USMLE Step 2 CS (Clinical Skills) Nedir?

Sınava sadece Amerika'da girebilirsiniz.Rol model üstlenmiş 12 hasta bulunmaktadır. Her hasta için 25 (15 + 10) dakika verilmektedir.Toplam 8 saat sürmektedir.
  USMLE Step 2 CS'ye girebilmek için Tıp Fakültesinde okumak veya mezun olmak, USMLE Step 1 sınavını geçmiş olmak gerekmektedir.


>>>>Eğer Step 1, 2CK,2CS sınavlarını geçtiyseniz ECMFG sertifikasını alabilirsiniz.Ve böylece asistanlığa başvurabilirsiniz. Step 3 ECMFG için gereksizdir.Ama Step 3'ün de vize konularında faydası vardır.Bunu önemsemiyorsanız da asistanlığınızda Step 3'ü vermeniz gerekecek.<<<<

USMLE Step 3 Nedir?

Sınava sadece Amerika'da girebilirsiniz. Bilgisayar başında yapılmaktadır. Çoktan seçmeli 480 soru yer almaktadır. 35 ve 50 soruluk bloklar, 45 ve 60 dakikalık süreler halinde yapılmaktadır.
   Step 3; 10 adet similasyondan oluşuyor. Kişinin konuşma ve muayene yetenekleri inceleniyor. Bu aşamaya gelenlerin %80'i sınavı geçmiştir, sınavı geçemeyenlerin büyük çoğunluğu dil problemi nedeniyle geçememiştir. Mezuniyetten sonra girilebilir.


  Bu sınavların haricinde, ABD'de observership,research,hands-on stajlar, subinternship(externship) yani intörnlükte gidilen elective stajlar da asistanlık başvurularınızda çok kritik rol oynayacaktır.Bu stajlardan aldığınız LoR ( letter of recommandation) mektupları,başvurunuzda kritik rol oynayacaktır.
   Aynı zamanda başvurularınızda yapmış olduğunuz publication(yayınlar), katıldığınız kongreler,yaptığınız her türlü tıbbi çalışma da önemlidir.

AKREDİTASYON OLAYINI AÇIKLAR MISINIZ?

Tabiki. USMLE sınavına 2024'ten sonra (koronavirüs yüzünden 2023 'ten 24'e alındı) sadece akredite olmuş üniversitelerde okuyan veya mezun olan öğrenciler girebilecek. Şuan elimizde hangi kurumun üniversiteleri denetleyeceğini bilmemekle beraber, UTEAK yani TEPDAD 'ın yapacağını tahmin ediyoruz.Şu anda akredite olan okullar için ;

http://tepdad.org.tr/akredite-egitim-programlarinin-guncel-listesi 

Bu konuda mail atan bir arkadaşımıza şöyle bir cevap gelmiş;
"Thank you for your email. The ECFMG Medical School Accreditation Requirement will take effect with individuals who apply for ECFMG Certification in 2024 or later. Applying for ECFMG Certification is the first step in the certification process, before taking the USMLE exams. If you apply for ECFMG Certification before 2024, you will continue the certification process under our current requirements. See below for more details.

Starting in 2024, individuals who apply for ECFMG Certification must be a student or graduate of a medical school that is accredited, at the time of application to ECFMG, by an accrediting agency recognized by the World Federation for Medical Education (WFME).

However, if a student or graduate from a currently acceptable school applies for ECFMG Certification before 2024, they will be able to take the USMLE exams and obtain ECFMG Certification under our current policies.

So if you apply for ECFMG Certification before 2024, the 2024 requirement will not affect you. You do not need to become certified by 2024, or even begin taking the exams before 2024 – you just need to apply for ECFMG Certification before 2024.

To confirm that your medical school meets ECFMG’s current requirements, visit the World Directory of Medical Schools at www.wdoms.org. Medical schools that meet ECFMG’s requirements will have a note stating this in their World Directory listing under “Sponsor Notes.” See also this PDF on how to confirm that a medical school meets our requirements: https://www.ecfmg.org/resources/medical-school-reqs.pdf

Once you are enrolled in a school that meets our current requirements, you can apply for ECFMG Certification now or anytime before 2024. This means submitting the online application for certification and the certification of identification form (Form 186). You cannot take the USMLE exams, however, until you have completed 2 years of medical school. Once you have completed 2 years of medical school, you may begin taking the exams whenever you are ready, even if that is after 2024. Note that once you pass the first exam, you must pass the other 2 required exams within 7 years.

For more on the 2024 Accreditation Requirement, please see this section of the ECFMG website: www.ecfmg.org/accreditation. We also have information on the 2024 requirement in other languages: https://www.ecfmg.org/accreditation/resources.html

Information about WFME Recognition can be found on their website here: http://wfme.org/accreditation/recognition-programme/. Countries/accrediting agencies that are recognized or in the process of applying for recognition can be found here: https://wfme.org/accreditation/accrediting-agencies-status/. Accredited medical schools can be found on the agencies’ websites.

Sincerely"


Ekte gönderilen pdf'teki görsel de şu:

Yani kısaca 2024'ten sonra TEPDAD akreditasyonu şart.WDOMS'da okulunuzun listede olmasının önemi kalmayacak 2024'ten sonra.
Ama eğer ECFMG'ye 2024'ten önce başvurursanız WDOMS halen sizin için geçerli olacak.

2022'de STEP 1 PASS/FAİL MI OLACAK?

Evet. en erken 2022 Ocak'tan itibaren Step 1 sınav sonuç puanı önemsiz olacak.Sadece geçti/geçmedi olarak sınav sonucu belirlenecek.

ABD'de Doktor Maaşları Ne Kadar?

ABD'de asistan hekimler yıllık 55-70 bin dolar brüt kazanç elde ederler.Yani vergileri düşersek aylık ellerine 3-4 bin dolar geçer.
Uzman hekimler ise aylık 13 bin dolardan başlayıp 50-60 bin dolara kadar gelirler elde edebilirler.
İşte uzman hekimlerin yıllık kazançları;



Kaynaklar=  


Yazar= Alp B.



Yorum Gönder

3 Yorumlar

  1. çok teşekkürler yazınız için bilgilendirici oldu.
    şu anda okuduğum okulda akreditasyon yok ve 2024 te mezun oluyorum. sınavlara girebilmek için 2024e kadar step 1i mutlaka vermem mi gerekiyor yoksa başka bir yol da izleyebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, yatay geçiş yapmayacaksınız verin, garanti olsun, 4. Veya 5. Sınıflarda verebilirsiniz

      Sil
  2. Birden fazla yatay geçiş yapmak engel mi başvurmamıza? Bir bilgiye rastlamadım yardımcı olursanız sevinirim🙏

    YanıtlaSil