Virüs Yiyen Canlılar Gerçek Olabilir mi? İlk Kanıtlar

Virüs Yiyen Canlılar Gerçek Olabilir mi? İlk Kanıtlar

VİRÜS YİYEN CANLILAR GERÇEK OLABİLİR Mİ?

İLK KANITLAR

Av ya da avcı ; doğa üzerindeki tüm canlıların besin zincirlerinde bir rolü vardır.Peki ya virüsler?

 

Virüs alemi havada, karada ve okyanusta bulunan onlarca milyon tonluk devasa, karbon bazlı bir biyokütleye sahiptir.

Şimdiye kadar virüsleri besin zincirinden dışlayarak bu devasa enerji kaynağının boşa gittiğini düşünüyorduk. Ancak yeni araştırmalar gösterdi ki, Kuzey Amerika açıklarındaki Maine Körfezi sularında bulunan tek hücreli canlılar bilinen ilk gerçek virofajlar olabilir.

Yaklaşık on yıl önce keşfedilen Picomanas adlı bir ökaryotik protozoa ışıksız soğuk sularda nasıl hayatta kaldığıyla ilgili gizemini korurken ekosisteme etkisiyle ilgili bir ipucu bulundu.

virüs yiyen canlı olabilir mi, picomonas judraskeda bakteriyofaj p22


Araştırmacılar Akdeniz'deki ve Maine Körfezindeki plankton hücrelerini inceleyerek bu canlıların içeriğindeki DNA farklılıklarını gösteren bir genom kütüphanesi oluşturdular. Ve tabii ki beklenildiği gibi bu hücrelerdeki DNA’ların pek çoğu canlının kendisine ait. Akdeniz planktonlarındaki DNA dizilimlerinin yaklaşık yarısının sekansı bakteri DNA'larıyla uyuşmuş bu da canlının bakterilerle beslenebileceği hipotezini ortaya koyuyor. Maine Körfezi planktonlarında ise bu uyum %19 a düşmüş. Aynı zamanda bu örnekteki sekansların yarısında virüs dizilimini içeren 50 ya da daha fazla DNA'ya rastlanmış. Akdeniz örneğinde ise bu oran üçte bire düşmüş. Planktonların önemli bir besin kaynağı bakteriler olduğu için bu DNA'ların bakteriyofajlardan (bakterileri enfekte eden virüsler) kaynaklandığı düşünülebilir; ancak Kuzey Amerika'daki Picomanas ve Koanazonas isimli türler biraz sıra dışı bulundu. Bu türlerde bakteri DNA'larına ait parçalar görülmemiş, bu yüzden bulunan virüslere bakteriyofaj demek oldukça zor.

İki farklı protozoa şubesindeki bu çok farklı iki türün aynı virüs ile enfekte olması da oldukça zor bu yüzden araştırmacılara göre enfeksiyon kaynaklı bir durum da değil.

Bigelov Okyanus Laboratuvarı bioinformatik araştırmacısı Julia Brown ‘’ Virüsler fosfor ve azot bakımından zengindirler, karbon bazlı hücresel avlardan oluşan bir beslenme biçimine oldukça iyi bir takviye kaynak olabilirler’’ diyerek besin zincirinde yeni bir sayfa açıyor.

 

Bu konuda keşfedilecek daha çok şey olabilir ancak bunun virüsle beslenen canlılara dair ilk kanıt olduğu çok net şekilde ifade ediliyor.


Yazar : İlke TÜRKÜN

 

Kaynakça:

First Compelling Evidence of Organisms That Eat Viruses as a Food Source by MIKE MCRAE

 

ORIGINAL RESEARCH ARTICLE

Front. Microbiol., 24 September 2020 | ‘’Single Cell Genomics Reveals Viruses Consumed by Marine Protists’’   https://doi.org/10.3389/fmicb.2020.524828

Yorum Gönder

0 Yorumlar